Organizm nie jest w stanie wytwarzać insuliny, której potrzebuje.
Zachorowalność stale rośnie.
Zwykle rozpoznawana u dzieci i młodzieży.
Przyczyny nie są znane, ale wiadomo, że choroba występuje, kiedy układ odpornościowy zaatakuje komórki wytwarzające insulinę.
Objawy często występują w sposób nagły.
Koniecznie jest codzienne przyjmowanie insuliny.
Cukrzyca typu 2:
Organizm produkuje zbyt mało insuliny i/lub nie reaguje na nią odpowiednio.
Zachorowalność rośnie w tempie porównywalnym z epidemią.
Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna, utrzymanie prawidłowej masy ciała i unikanie używania tytoniu mogą zapobiec wystąpieniu cukrzycy typu 2 lub je opóźnić.
Czynnikami ryzyka są wiek, cukrzyca typu 2 w rodzinie, otyłość, niska aktywność fizyczna, pochodzenie etniczne.
Objawy często występują stopniowo.
Leczenie polega na wprowadzeniu zdrowej diety oraz ćwiczeń, a także przyjmowaniu leków.